Frilansare – stå på flera ben

Det är många som drömmer om att kunna gå från fast anställning till att frilansa. Det finns många frilansjobb, samtidigt som konkurrensen om dem stora. För att lyckas som frilansare bör du ha flera ben att stå på.

Frilansa

Gigekonomin växer för varje år. Det är lätt att hitta frilansuppdrag inom olika områden på nätet. För många verkar det livet locka – friheten att jobba var, när och hur du vill. Samtidigt är det svårt att inte veta när och om jobben kommer, att få betalt i tid och att lyckas få drömuppdraget i konkurrens med andra frilansare. En stadig pall har flera ben – detsamma gäller för en stadig frilansinkomst.

Flera ben

Om din plan är att lyckas som webbutvecklare kan det vara klokt att också ta fler slags distansuppdrag. De flesta som frilansar har ett särskilt yrke som mål, skribent, konsult eller fotograf, men att lyckas ha en jämn tillströmning av jobb tar flera år att uppnå. Om du har tur. För många frilansare är det alltid en viss stress i väntan på nästa jobb. Ett tips är att skaffa flera frilansjobb, så att du alltid har backup och kan få inkomst från någon av dina källor. Om du vill arbeta med webbutveckling kan du samtidigt starta en e-handel online och jobba som virtuell assistent några timmar i veckan. Om drömmen är att skriva på heltid kan du också ansluta dig till en undervisningsplattform och jobba som lärare på nätet – vanligtvis språklärare. Vissa plattformar kräver att du har lärarexamen (välbetalda), men på många räcker det att du kan språket och arbetar då som ”communicator”. Du kan också jobba med telefonförsäljning och kundtjänst. Det finns många distansjobb som förvisso inte ger så mycket betalt, men du har en säker inkomstkälla, vare sig du är i Umeå eller i Barcelona.