Frilansa – ett bra steg för att bli egenföretagare

Många företagare jobbar som frilansare inom ett eller flera yrken. Att börja frilansa är ett smart sätt om du vill bli din egen chef. Du kan börja med uppdrag samtidigt som du fortfarande har anställning.

Frilansa

En frilansare tar (ofta) tillfälliga uppdrag från olika arbetsgivare. Många gånger kan frilansare och arbetsgivare starta ett samarbete, vilket medför att frilansaren får återkommande jobb. Att frilansa har blivit vanligt och den digitala revolutionen är en viktig faktor. Om du ska börja frilansa bör du starta eget företag, och det är enkelt att skaffa F-skattsedel.

Olika jobb

Det finns en mängd olika slags frilansjobb, beroende på utbildning och vad du är skicklig på. Vanliga frilansjobb är skribent, översättare, illustratör, programmerare och konsult inom sociala medier. Att frilansa ger mycket frihet, samtidigt som det också kan vara stressande att inte veta när nästa jobb kommer eller om flera jobb kommer in samtidigt. Det kan vara klokt att ha ett sparkapital på banken innan du börjar frilansa på heltid. För många kan frilansuppdrag samtidigt som de har en fast anställning, vara ett enkelt och tryggt sätt att ta stegen mot att bli egenföretagare.