Alternativ till eget företag

Många funderar på att starta eget företag men tycker det är komplicerat eller att det inte riktigt passar dem. Ett alternativ för dig som känner så är att frilansa vilket innebär att du är egenanställd. Det är också ett bra sätt för dig som överväger att starta ett företag men vill känna dig för innan du tar steget fullt ut. Den som driver exempelvis en enskild firma måste ha en F-skattsedel och registrera sig hos Skatteverket. Väljer du istället att frilansa betyder det att du behöver ha ett företag som sköter dina sociala avgifter och skatter. Många uppskattar friheten det ger att vara egenanställd utan alla åtaganden som ett eget företag kräver.

Vilja fördelar finns det med att frilansa?

Genom att välja att bli egenanställd får du en större frihet att välja uppdrag. Det kan också kännas tryggare genom att du slipper mycket av den administration som ett eget företag innebär. Då får du mer tid över till att arbeta med dina uppdrag och du slipper registrera dig hos Skatteverket. Du behöver däremot hitta ett företag som sköter dina sociala avgifter och skatter. Det finns många företag och ett att rekommendera är https://www.frilansfinans.se/ som är etablerat och har bra villkor. Du kan också ha en egenanställning vid sidan av ett ordinarie arbete så länge din arbetsgivare tillåter bisysslor.

Nackdelar med att vara egenanställd

Nackdelar med att vara egenställd är att du inte kan göra samma avdrag för exempelvis inköp som du kan göra om du har eget företag. Vissa A-kassor gör inte någon skillnad på om du är egenanställd eller har eget företag vilket kan leda till problem om uppdragen sinar. Vara egenanställd kräver också att du är noga med försäkringar. Är du egenanställd kan du inte heller anställa någon om du blir erbjuden större uppdrag än du kan hantera själv.