Starta ett eget bolag

Väldigt många drömmer om att starta eget bolag. Nyligen gjorda undersökningar visar att nästan var tredje svensk går och funderar på att starta egen verksamhet. Det finns dock många faktorer som gör att man väljer att avstå. Det kan till exempel handla om att man inte känner att man har tiden som krävs eller att man inte vågar eftersom man är rädd för vad andra ska säga om man misslyckas. I det här inlägget kommer vi gå igenom några saker som kan underlätta för den som har bestämt sig för att starta ett eget företag. Det är aldrig för sent att prova och det värsta som kan hända är att man misslyckas, och då kan man bara börja om på nytt igen. Det är inte så illa ändå!

Kapital för uppstarten

En del bolagsformer kräver att man har ett startkapital när man sätter igång. Till exempel så har det varit 50.000 SEK som varit standard för aktiebolag, ett belopp som numera sänkts för att göra det enklare för fler att starta den här bolagsformen. Antingen kan man ha kapital på ett konto på banken, eller så kan man visa upp det i form av något annat som har samma värde. Man kan till exempel starta ett isk konto och placera pengarna i, och därmed köpa värdepapper till samma belopp och registrera detta som sitt startkapital.

Om att välja bolagsform

Beroende på vad det är för verksamhet man startar så finns det olika bolagsformer. Det kan vara bra om man innan man bestämmer sig sätter sig ner och verkligen går igenom de olika alternativen. I många fall är aktiebolag fördelaktigt, men det kan vara onödigt om man endast är en person i företaget och om man inte har så hög omsättning. Då kan det vara bättre att köra på enskild firma till exempel.

Viktigt med en affärsplan

En affärsplan kallas den plan som man gör för sin kommande verksamhet. Det finns flera olika delar i en sådan som man kan lägga mer eller mindre fokus på. En del menar att det inte är så viktigt med att skriva affärsplaner, det är dock något som går att diskutera. Om det är första gången som man startar ett bolag då kan det vara en bra hjälp att man vet att man gått igenom alla bitarna som krävs innan man sätter igång.

Välja strategier

När man väl sitter med sin affärsplan så ska man välja sina strategier. Vilken typ av verksamhet ska man bedriva, hur man ska nå ut till sina kunder, det vill säga marknadsföra sin verksamhet, och hur fungerar all logistik i och för företaget? Under den tid man sedan driver verksamheten kan man gå tillbaka och ändra.