Starta eget: rätt steg i rätt tid

Det kan kännas stort att starta eget företag och den känslan gör att många inte vågar ta steget att bli egenföretagare. Genom att ta rätt steg i rätt tid kan du både våga och lyckas som företagare.

Steg 1: här

Det bästa sättet att lyckas med något är att börja där man är och använda det som man har – och det gäller särskilt om du ska starta företag. Många tror att de måste ha mycket pengar eller stora lokaler för att sätta igång, när många företagare startat precis tvärt om: i det lilla med en liten investering. Om du är advokat och önskar ha egen firma kan du skaffa F-skattsedel hos Skatteverket och börja ta uppdrag på sidan om; detsamma gäller om du är frisör, bilmekaniker eller jobbar som lärare.

Steg 2: nu

Börja med att göra upp en planering där du tänker över både företaget och din nuvarande situation. Se om du kan ta tjänstledigt en dag i veckan för att satsa på företaget. Det är flera som börjat med en enkel webbutik på fritiden och som efter flera år kunnat ha den som heltidssysselsättning. Även om din dröm är att starta ett nytt bilmärke måste du börja i det lilla. Det är också genom att jobba här och nu som du kan visa andra, som blivande företagspartners och investerare, att du är av det rätta virket.

Ordspråket och inställningen “Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”, passar mycket bra in på huruvida du kommer att lyckas. Om du inte har drivet, längtan efter att arbeta med din företagsidé, utan är mer intresserade av att vara företagare ”för att” eller tjäna pengar, är chansen mindre att du verkligen klarar det. Företagare är kreativa doers som kallar att svårigheter utmaningar.