Så tar du hand om din hälsa som egenföretagare

Hälsan är en av orsakerna till att många faktiskt vill bli egenföretagare. Få mer makt över vardagen, förhoppningvis kunna stressa lite mindre och arbeta de tider som passar. Trots det påverkar det både kropp och psyke att vara egenföretagare. För att hålla i längden behöver du förebygga ohälsa.

Äntligen din egen chef, eller?

Du har äntligen nått målet, eller så är du på väg dit. Ha eget företag. Få jobba hemifrån. Kanske slippa några kolleger som gjort livet surt för dig under lång tid. Eller deadlines som fått dig att ligga vaken många nätter. Först kan det nästan känns som ett rus att få vara egenföretagare. Smaka på ordet. Det känns verkligen skönt. Och det är det. Men efter ett tag kommer vardagen. De jobbiga arbetskamraterna var faktiskt roliga att prata med på kafferasten. Trots allt är vi social varelser som behöver andra människor.

Din sociala hälsa

Som egenföretagare är det viktigt att särskilt vara uppmärksam på den sociala hälsan. Att tillhöra ett sammanhang och att ha personer att samarbeta med är något som alla behöver. Du kan älska att jobba självständigt, men för att må bra behöver du ändå “arbetskamrater”. Ta reda på när de andra företagarna ditt området brukar äta frukost, lunch eller dricka kaffe tillsammans. Om du börjar må sämre av din situation, även om du älskar dina uppgifter, så bör du hyra kontor hos helio.se: du har ditt kontor och ditt företag, men ute i korridoren finns andra personer att både luncha och samarbeta med.

Din fysiska hälsa

I vanliga fall vaknar man på morgonen, äter frukost och beger sig till jobbet. Även om du åker bil eller buss, så rör du på dig lite grann. Fler steg än mellan sängen, köket och arbetsrummet. Det är viktigt att lägga in rörelse under arbetsdagen. Börja dagen med en promenad och skaffa ett hemmagym.