Driv in pengar med hjälp av inkassoföretag

Som företagare är man beroende av att kunderna betalar sina fakturor och att de gör det på förutbestämd tid. Det kan vara svårt att planera sin ekonomi som företagare eftersom man alltid får betalt flera veckor efter utfört arbete. Men det finns olika sätt att garantera en lön på, som alla företagare kan använda sig av.

Förbättra likviditeten

Har du precis startat företag eller har du kanske drivit ditt företag ett bra tag? Oavsett vilket så är du starkt beroende av ett jämnt kassaflöde. Enkelt uttryckt så är ett företags kassaflöde detsamma som betalningsströmmar, det vill säga företagets inbetalningar och utbetalningar under en viss tidsperiod. För att förbättra och säkerställa en bättre likviditet inom företaget kan du anlita ett så kallat inkassoföretag som kan hjälpa dig med det. Vad ett inkassoföretag är för något kan du läsa om bland annat hos Kronofogden, men kortfattat är det privata företag som sköter indrivningen av betalningar från kunder åt dig. Därmed får du ett bättre och säkrare kassaflöde och slipper lägga tid och energi på att jaga och påminna dina kunder om deras skulder till dig.

Sälj dina fakturor

Ett annat sätt är att sälja dina fakturor, även kallat factoring. Det fungerar som så att du säljer dina fakturor till ett företag som köper dem av dig och de behåller sedan en viss procent själva. De sköter även indrivningen av betalning från kunderna. Fördelen med det är att du får betalt direkt via factoringföretaget, pengar som du kan spendera hur du vill och slipper vänta på betalningen från dina kunder. På så vis blir det lättare för dig att planera för företagets utveckling och kan koncentrera dig enbart på att göra ett så bra jobb som möjligt och att locka fler kunder till ditt företag. Företag som sysslar med factoring kan många gånger även erbjuda belåning av dina fakturor om det är något du föredrar istället.