Det positiva med distansarbete

Det finns många fördelar med att arbeta på distans. Idag finns det en mängd jobb som kan utföras världen över, så länge som du har tillgång till en bra uppkoppling.

Distansarbete

Distansarbete innebär att du antingen har en arbetsgivare, tar tillfälliga uppdrag eller är egenföretagare och arbetar hemifrån. Genom internet och globaliseringen har möjligheterna att jobba på distans ökat lavinartat. Det finns en mängd olika jobb som distansarbetare, men gemensamt är att du arbetar via datorn, ofta med texter, bilder eller löser tekniska problem.

Starta företag

Att arbeta på distans är också ett bra sätt att börja som företagare. Om du har en fast anställning kan du börja arbeta på distans inom det område som du planerar bli egenföretagare inom. Om du t.ex. arbetar som lärare och vill gå ner i arbetstid, kan du börja ge lektioner online, samtidigt som du fortsätter din tjänst. Detsamma gäller om du vill bli skribent, arbeta med programmering eller översättning.

Jobba hemifrån – eller var du vill

Distansarbete kan utföras varifrån som helst, så länge som du når dina kunder eller arbetsgivare: på kafé i Göteborg eller i sommarstugan. För många är det möjligheten att jobba hemifrån eller att kunna bo ute på landet, som är det största skälet till att de vill jobba på distans. Om du bor i fjällen eller skärgården kan ett distansarbete vara det som gör det möjligt att bo kvar.

Din egen chef

När du jobbar på distans måste du vara din egen chef. Om du ska börja klockan 08.00 eller klockan 23.30 väljer du själv. För många är möjligheterna att styra sin egen dag det mest positiva med att vara distansarbetare. Det kan ge dig mer tid med familj, vänner och andra engagemang då du inte behöver spendera tid med att pendla fram och tillbaka till jobbet. Du väljer också när du ska jobba: vilken tid på dygnet som du jobbar som mest effektivt, vilket också är tidsbesparande.