Att det finns ett alkoholproblem inom restaurangbranschen är ingen konfidentiellt information. Att befinna sig i en svårhanterlig situation där drickande tar en övergripande påverkan på en människas omdöme är ingen lek.
Det är en tunn linje som tydliggör vad som är rätt eller fel för en påverkad människa och för det mesta så slutar det alltid på samma sätt om det går överstyr. Förseningar, sjukanmälningar. Det kan gå så långt som att hovmästaren kanske luktar sprit i början av ett arbetspass eller kocken har skurit bort halva pekfingret för att han fastnade i sina tankar av en euforisk rush.
Om du besitter en ansvarsposition är det extra viktigt att kunna identifiera och förebygga alkohol och narkotikaproblem som kan försiggå på din arbetsplats. Var uppmärksam och agera snabbt, du kan rädda någons liv genom att erbjuda hjälp vid rätt tidpunkt.
Det är extra viktigt att veta vart du ska söka dig för stöd om du upplever att en viss situation har varit en kontinuerligt upprepande problematik. Ett alternativ är att vända dig till ljungsjöberg, ett etablerat tjänsteföretag som brinner för att skapa förändring. De erbjuder hjälp för chefer men också medarbetare. Deras specialitet ligger inom alkohol, drogproblem, spelberoende, stress och medberoende på arbetsplatsen. De kan till och med hjälpa dig med att kartlägga rutiner som förebygger all typ av missbruk.
De vanligaste symptomen
Du som har varit i restaurangbranschen länge har sett en och en annan tokighet på personalfesten. Det finns tydliga mönster och signaler för att kunna identifiera missbruk hos en medarbetare eller chef.
- När de är nyktra så drar de sig undan och ofta lider de i sin ensamhet
- De verkar vara lättirriterade och nervösa
- De kan framstå som rastlösa och hyperaktiva
- Koncentrationsproblem
- Minskad prestation
- Har oftast massa ursäkter
- Kommer sent
- Slutar tidigare
Så förebygger du
Som ansvarig ska du vara redo för att hantera en missbrukssituation som utspelar sig i din arbetsomgivning. Att boka ett möte om missbruk med en merarbete kräver förberedelse och att du skaffar dig de grundläggande stenar som leder till rehabilitering. Dels för att skydda dina andra medarbetare men också för att erbjuda hjälp och rehabilitering till den som missbrukar, vilket dessutom är lagstiftat.
- Se till att det finns tydliga policyer och riktlinjer i förebyggande syfte
- Om det är möjligt så erbjud alkoholfria alternativ på företagstillställningar
- Undvik presenter eller julklappar i form av alkohol
- Uppmuntra eller tillåt inte drickande på arbetsplatsen efter avslutade pass
Det är väldig trendigt att privatägda restauranger tillåter sina medarbetande att sitta kvar vid baren där “personalpris”-koncept oftast tillämpas. Det de inte förstår är att de biter sig själva i svansen och dessutom bidrar till det som är det huvudsakliga problemet i det stora sammanhanget.