Varför starta eget företag?

Det finns en mängd anledningar att starta eget företag. Du ska nu få fyra skäl att bli företagare och våga förverkliga drömmen!

Det är möjligt

Det är en sak att dagdrömma om att ha ett eget företag, särskilt om du inte trivs med ditt jobb eller är less på att vara anställd – men att verkligen starta företaget kan vara ett stort steg. De flesta företag drivs av helt vanliga människor som genom hårt arbete lyckats uppnå sitt mål. En del av dem har ärvt ett företag, men majoriteten har byggt upp sin firma själv. Du kan starta företag och ändå fortsätta på din arbetsplats, för att under en längre tid bygga upp en verksamhet. Det är enkelt att skaffa en F-skattsedel hos skatteverket – du behöver inte ens komma på ett snyggt företagsnamn för att börja med projektet! Idag är det också möjligt att testa på din företagsidé på nätet. Om du vill designa kläder kan du börja med att skapa en liten kollektion, som du sedan säljer på din hemsida. Är drömmen ett hunddagis kan du via nätet göra marknadsundersökningar för att ta reda på om det finns kundunderlag nog för ett hunddagis där du bor.

Stimulerande

Det är stimulerande att driva företag. En företagare har inte bara en roll utan flera: arbetsledare, marknadsförare, städare, chaufför och föreläsare. För att bli framgångsrik som företagare är det också viktigt att nätverka, delta på konferenser och hela tiden följa med i din bransch. En företagare måste alltid lära sig något nytt och ställs hela tiden inför nya situationer att lösa. Det är sällan långtråkigt!

Tjäna pengar

Om ditt mål är att starta ett företag för att bli miljonär finns det en risk att du kommer bli besviken. Framgångsrika företagare är ofta framgångsrika för att de gillar vad de gör – och pengarna följer med på kuppen. Däremot finns det en möjlighet att få bättre ekonomi som företagare: du kan påverka mycket själv, även om du inte kan rå på konjunkturer och börskrascher. Som företagare styr du också över din egen tid och tid är pengar. Istället för att åka en vecka till fjällen under påsk som alla andra, kan du som företagare välja att kombinera en konferens i fjällen med en veckas semester när hotellen är lite billigare. Du kan göra avdrag för hemmakontoret, bilen och datorn – självklart inom gällande regler. En företagare har möjlighet att både tjäna pengar, men också öka på kapitalet genom att spara in pengar.

Ny karriär

Vissa personer visste redan när de var fem år att de ville bli sjuksköterska, utbildade sig och har idag drömjobbet. Andra personer har haft olika jobb, både sämre och bättre, men ofta känt att arbete handlar om att försörja sig, än någon slags daglig glädje. Att starta ett företag är en möjlighet att skaffa sig en andra karriär – vare sig du har utbildning eller inte. Om du är less på ditt jobb, fråga dig vad du är skicklig på – städa, renovera möbler, driva projekt – och starta ett företag inom det området!