Goda investeringar som företagare och privatperson

Företag och privatpersoner med solid ekonomi har flera gemensamma nämnare. I svåra tider är det viktigt att ha flera ben att stå på och att ha investerat på ett bra sätt. Här kommer tipsen på hur du som företagare och privatperson kan förstärka ekonomin genom rätt slags investeringar.

Bättre ekonomi

När solen skiner och ekonomin är god, eller i alla fall inte är något som vi oroar oss för, är det rätt tid att skapa en solid ekonomisk grund för sämre tider. Många av oss, både privatpersoner och företagare, inser vikten av goda investeringar och ett sparat kapital på banken när krisen väl kommit – allt för sent. När konjunkturen går ner eller det uppstår en kris som med coronaviruset, så räcker det inte med att företaget brukar gå bra, eller att du brukar ha en fast anställning. När kriser uppstår är det klokt att verkligen planera ekonomin för att klara nästa kris.

Fastigheter och skog

Under ekonomiska kriser åker aktiemarknader berg- och dalbana. Vissa personer kan göra stora klipp, men de flesta av oss är bara förlorare. Det finns dock några branscher som är säkrare än andra: fastigheter, mark och skog. Oavsett hur samhället ser ut, så måste människor bo någonstans. Även vi själva. Att ett företag eller en privatperson betalat av lånen på byggnader och hus, kan göra stor skillnad. Det var många amerikaner som fick gå från sina hem under finanskrisen 2008 pga. för stora lån. Om du däremot har köpt ett hus eller en bostadsrätt och medvetet betalar av på lånet, så har du en trygghet inför krisen. Det är också viktigt att underhålla fastigheter på rätt sätt och Nabo erbjuder fastighetsskötsel av hela bostadsrätten: få hjälp med allt, från daglig fastighetsskötsel till mer långsiktig planering av underhåll. En annan bransch att investera i är skog. Förvisso kan skogen brinna ner, det kan gå fram en storm eller komma en invasion av en baggsort som äter upp barken, men skogen växer upp själv. Den kan förlora i värde, men grunden finns alltid kvar- till skillnad mot en frisersalong eller ett flygbolag.

Flera ben

För både företag och privatpersoner är det viktigt att ha flera ben att stå på. Även om ditt företag främst är en bilverkstad, så kommer du vinna i längden på att också investera i ett kunna hyra ut husvagnsplatser eller att också äga ett litet hyreshus. Eftersom marknaden svänger, är det alltid klokt att inte bara vara beroende av en inkomstkälla. Detsamma gäller privatpersoner: även om du har en fast anställning, så kan det vara klokt att investera på olika sätt eller skapa olika former av passiv inkomst. Förutom att betala av på lånen, så finns det mycket som privatpersoner kan göra för att förbättra sin ekonomi: investera i aktier, hyra ut en stuga eller dela bil med andra. Om du ska investera i aktier är det viktigt att du har en långsiktigt plan, på minst fem år, och att du klarar av att förlora pengarna.