Starta eget: 3 råd på vägen

Vissa företagare sätter bara igång och ser var de hamnar: på finkrogen med “Dagens industri” framför sig eller i personlig konkurs. Andra personer blir aldrig företagare, för att de är för oroliga att det inte ska fungera – trots att de mycket väl skulle lyckas. Här kommer tre viktiga råd – för både typerna.

#Försäljning

Innan du startar ditt företag bör du läsa på om försäljning: köp flera och olika slags böcker, titta på Youtube-filmer och gå en kurs. Om du inte kan sälja dina produkter eller tjänster, alltså marknadsföra dem så att vanliga människor vill köpa dem, så kommer du inte kunna betala räkningarna. Börja redan idag.

#Långsiktigt tar tid

Som ordspråket säger: Rom byggdes inte på en dag och det gäller också de flesta fungerande företag. Tänk långsiktigt. Säg inte upp anställningen utan planera att gå ner i tid under längre tid, för att allteftersom bygga upp företaget.

#Kör igång

Om du tillhör den första typen har du redan F-skattsedel och några presumtiva kunder. Om du däremot tillhör den försiktigare delen av befolkningen är detta kanske det viktigaste rådet: kör igång! Men tänk långsiktigt och lär dig att sälja.